(Foto og film kommer – tekst under redigering)
En gammel gårdsvei i et rikt kulturlandskap. Et av flere minner fra den gang Berg var en del av ett av de største grevskapene i Norge – Jarlsberg. En rekke gårder og husmenn i Vestfold hadde sine plikter og rettigheter som en del av grevskapet Jarlsberg i årene fra 1673 til 1821. Etter 1821 ble adelskapet i Norge opphevet. Etter hvert ble grevskapet et stamhus, privilegier som å kunne utnevne dommere og embetsmenn forsvant, samt skattemessige fordeler.
På Berg har det vært flere gårdsbruk, men dagens hovedbygning ble oppført tidlig på 1800-tallet. Berg gård ble en del av Jarlsberg hovedgårds eiendommer fra 1723. Det var under grev Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg at den bevarte hovedbygningen, kjent som «Det hvite hus» under krigen, ble oppført som embetsbolig for overbirkedommeren i Jarlsberg hovedgårds søndre birk (birk = distrikt). Herman Wedel overtok grevskapet etter farens død i 1811.
På stien videre passerer du sporene etter produksjonen av brennevin på 1800-tallet. Om du ser nøye etter vil du se de tre gamle dammene nord for Tomsbakken om noen hundre meter:
Dammene er steinmurte konstruksjoner, og har trolig hatt mange funksjoner gjennom tidene. Det eldre stedsnavnet ”Møllebakken” viser til at det har stått en kvern her før 1814. Fra 1814 vet man med sikkerhet at dammene hadde minst tre funksjoner; å forsyne Brænderiet med vann, å forsyne det nybygde storfjøset på godset med vann samt å forsyne fontener på hovedgården. Brænderiet ble anlagt etter at brennevinsproduksjon, som i nødsårene på slutten 1600-tallet ble forbudt, ble lovlig tidlig på 1800-tallet. Det sies at brennevinet ble brukt også som betalingsmiddel i en periode. I dag brukes vannet fra Tomsbakken til vanning av åker på Jarlsberg Hovedgård. Vestfoldbanen er her nylig bygget om til tosporet jernbane som krysser over bekken nedstrøms dammene før den går inn i tunnel under Tomsbakken.
https://www.nve.no/om-nve/nves-listefoerte-kulturminner/dammer/braenderidammene/
I 1842 ble Jarlsberg et stamhus som blant annet forhindrer oppdeling. Gården ble redusert rundt 1900 i det husmennene fikk mulighet til å overta de små husmannsplassene.
I dag er Jarlsberg hovedgård et moderne gårdsbruk. Og Berg fengsel er et moderne fengselsinstitusjon. Det er få synlige spor igjen etter interneringsleiren under krigen, annet enn et par bygg.
Stamhuset Jarlsberg er en privat eiendom med spesielle juridiske regler. Stamhuset eier eiendommer i Tønsberg og Nøtterøy kommuner. I dag eier Stamhuset 3520 daa jordbruksjord, 2400 daa skog og ca 220 festetomter (utleie av rettighet til grunn), i tillegg 10 øyer i skjærgården. Øyene ligger i ”Færder Nasjonalpark” som også er ”Utvalgt Kulturlandskap i Landbruket”. Eiendommen rommer to naturreservat, Ilene og Gullkronene. Landbruksarealene ligger på slettelandskapet rundt gårdstunet og er klassifisert som ”nasjonalt verdifullt kulturlandskap”, og jevnt over er det strødd 74 automatisk fredede kulturminner.
Mer om Jarlsberg hovedgård https://jarlsberghovedgard.no/historie/
Etter krigen fungerte Berg interneringsleir som interneringsleir for arresterte og dømte landssvikere. Her satt tidligere frontkjempere og medlemmer av Nasjonal Samling, og personer mistenkt for å ha samarbeidet økonomisk med okkupasjonsmakten.
Etter 1952 ble det innledet ett nytt kapittel i Bergs historie. Interneringsleiren ble omgjort til en anstalt som skulle forbedre ungdommer som hadde havnet på feil spor. På Berg skulle de få en ny start. Det var et fengsel, men også et sted å bli rehabilitert. fengselet har fortsatt på dette sporet frem til vår tid.
For mer om Berg før, under og etter krigen anbefales å lese boken «Quislings hønsegård – Berg interneringsleir» av Svein Bugge. Gjennom å anskaffe boken støtter du også formidlingsarbeidet på Berg, og vedlikehold av kulturstien. Mer om hvordan du bestiller her: