(Film med Kjell H. Bøe kommer)
Kjell Henry Bøe hadde akkurat fylt 9 år da de jødiske fangene ankom den provisoriske leiren. Fra gården like nord for leiren ble han øyenvitne til mye av det som skjedde, noe som gjorde varige inntrykk. Som nærmeste nabo fikk han se transporter med fanger til og fra Berg interneringsleir under krigen, den første var transporten med over 200 jødiske fanger i oktober 1942.
Behandlingen fangene fikk preget et ung gutt. Over 70 år senere kunne Bøe fortsatt huske ropene, skrikene og lyset fra lyskasterne som var satt opp i forbindelse med transportene til og fra leiren.
Bøndene i området fikk pålegg om å la beitedyrene holde området ved piggtrågjerdet åpent. Som ung gutt var Bøe en naturlig del av arbeidsstyrken på gården der han vokste opp. Han fikk derfor i oppgave å drive dyrene langs piggtrågjerdet rundt leiren.
Det var også militær aktivitet i området. Tyske soldater hadde øvelser der de blant annet trente på å forsvare flystripen som var under utbedring på Jarlsberg mot slutten av krigen. Der hadde tyskerne plassert modeller av militært utstyr for å narre allierte bombefly ved en eventuell invasjon eller bombetokt mot militære mål i Norge.
Etter krigen blir han vitne til at rollene ble byttet om. Hjemmestyrkene tok over, og nazister blir de nye fangene. Bøe fikk nye arbeidsoppgaver i og ved leiren, mest med hest og kjerre.
Bøe tok over familiegården på 60-tallet. Etter krigen jobber han for fengselet.
Bøe deltok under mange arrangementer på Berg i 2010-årene, og var tydelig på at det fortsatt er viktig å ikke glemme det som skjedde under krigen, og hva et totalitært og rasistisk styre kan påføre andre av sorg og lidelse.